Рак шлунка – досить поширена патологія шлунково-кишкового тракту, небезпека якої пояснюється неможливістю діагностики на ранніх стадіях.
Зміст статті:
Як правило, це захворювання починає проявляти себе в той період, коли ракові клітини разом з током лімфи вже вийшли за межі шлунка і розсіялися по всьому організму, даючи метастази в життєво важливих органах (печінка, нирки) або великих кровоносних судинах (артеріях). При такій стадії захворювання, на жаль, будь-яке лікування, будь то хіміотерапія або оперативне видалення пухлини, рідко дає позитивний результат. Статистика говорить про те, що після 5 років захворюваності на рак шлунка виживають лише близько 20% пацієнтів.
Онкологічних захворювань шлунка найчастіше схильні обличча після 40-45 років, як чоловіки, так і жінки, але чисельну перевагу в статистиці по раку органів травної системи залишається на боці пацієнтів чоловічої статі.
Як відомо, будь-яку хворобу легше запобігти, чим лікувати. Так як же звести до мінімуму ризик виникнення онкологічних патологій, як уникнути раку шлунка?
Загальні рекомендації
Основним компонентом у сукупності заходів по профілактиці раку шлунка можна відзначити ведення здорового способу життя. Що ж містить у собі це поняття?
- По-перше, правильне, збалансоване і своєчасне харчування (онкопрофилактическая дієта). Більш детально про це язик піде трохи нижче.
- По-друге, помірні фізичні навантаження, перебування на свіжому повітрі достатню кількість часу, загартовування, піші прогулянки.
- По-третє, регулярні обстеження у лікаря-онколога (раз у два-три роки) на предмет появи в організмі пухлинних клітин. Особливо цей пункт важливий для людей, що знаходяться в групі ризику: осіб старше 45 років, які мають в родині випадки захворюваності на рак шлунка (серед батьків, братів, сестер, а також братів і сестер батьків).
- По-четверте, підвищена увага до проблем і захворювань шлунку, їх своєчасна діагностика і лікування. До таких патологій відносяться гастрити, виразки, поліпи, хірургічні втручання.
Важливо дотримувати помірність в прийомі призначуваних лікарських засобів, суворо дотримуватися всіх приписів лікаря, уважно вивчати всі побічні ефекти призначуваних препаратів. - По-п’яте, уникнення стресових ситуацій, життя в промислових зонах, загазованих і екологічно несприятливих територіях.
Своєчасні обстеження – гарантія ранньої діагностики та успішного лікування раку шлунка.
Однією з комплексних заходів профілактики раку шлунка можна відзначити обстеження, основна мета якого – виключення онкологічного захворювання у пацієнта або виявлення його на такій стадії, коли воно ще може бути вилікувано з найбільшою часткою ймовірності.
Таке профілактичне обстеження проводиться амбулаторно, протягом робочого тижня.
Воно може складатися з таких процедур:
- Аналіз на маркери пухлинних клітин (дозволяє виявити або спростувати наявність специфічних білків, які продукують ракові клітини);
- Фіброгастродуоденоскопія (ендоскопічний метод дослідження дванадцятипалої кишки, шлунка і стравоходу за допомогу фиброгастроскопа. Метод дозволяє взяти на аналіз зразки тканин з метою визначення наявності або відсутності ракових клітин, а також візуально оглянути стінки травного каналу);
- Гастроскопія (огляд шлунка і стравоходу за допомогою гастроскопа);
- Колоноскопія (дослідження товстого кишечника і його внутрішньої поверхні за допомогою зонда);
- Біопсія та аналіз клітин (проводиться при наявності новоутворення у шлунку, дозволяє визначити тип і склад клітин для підтвердження діагнозу «рак шлунка»).
Після всіх процедур обов’язкова консультація лікаря-онколога, розшифровка всіх отриманих аналізів та складання висновку. При необхідності – складання плану лікування.
Спеціальна дієта
Про важливість правильного, здорового харчування для нормальної життєдіяльності людини знають всі, але особливої актуальності це набуває при наявності яких-небудь проблем з шлунково-кишковим трактом, починаючи з банальної печії або гастриту і закінчуючи складною проблемою, як рак шлунка. Які ж основні правила потрібно знати для дотримання онкопрофилактической дієти?
- Правильний характер харчування: воно повинне бути дробовим (5-6 разів на добу), невеликими порціями, строго по часу, виключені тривалі перерви від одного прийому їжі до іншого.
- З раціону виключаються подразнюють шлунок продукти. Перелік таких речовин представлений нижче.
- Прийнята їжа повинна бути оптимальної температури (не гаряча і не дуже холодна), готуватися на пару або у вареному вигляді. Смажена їжа або страви, приготовані на відкритому вогні, краще виключити, віддаючи перевагу стравам у вигляді супів або желе.
- В меню включаються продукти, що містять необхідний збалансований склад білків, вітамінів і інших компонентів. Список дозволених до вживання продуктів також представлений нижче.
Список заборонених до вживання продуктів при раку шлунка:
- Овочі, провокують здуття живота і посилене газоутворення (квасоля, горох та інші бобові);
- Продукти, що містять грубі волокна;
- Червоне м’ясо;
- Соуси з томатів;
- Гриби;
- Гострі приправи;
- Маринади, солоності та копченості;
- Міцні м’ясні бульйони;
- Тваринні жири;
- Газовані напої;
- Недоспелие фрукти та овочі;
- Консерви;
- Продукти, що містять «швидкі вуглеводи» (шоколад, цукор, здоба);
- Ванілін;
- Кислі фрукти з твердою шкіркою;
- Кави;
- Міцний чай;
- Алкоголь.
Список рекомендованих до вживання продуктів при раку шлунка:
- Свіжий сир;
- Супи з овочів, особливо в протертому вигляді;
- Зелень (бадилля молодої буряка, редиски, пагони кульбаби і кропиви);
- Овочі та фрукти з підвищеним вмістом каротиноїдів (жовтого, червоного і зеленого кольорів);
- Розбавлені свіжі соки моркви і червоного буряка;
- Добре розварені каші з гарбуза і злаків;
- Хліб з борошном першого сорту;
- Рослинні олії;
- Омлети на пару і яйця всмятку;
- Відварне і перетерте дієтичне м’ясо;
- Відвари трав і зелений чай.
Проведені дослідження впевнено довели, що при дотриманні всього комплексу профілактичних заходів ризик розвитку онкологічних патологій шлунка знижується на 40%. Крім того, проведені вчасно обстеження – гарантія ранньої діагностики захворювання і ресурс для успішного лікування.