Онкологія

Харчування онкохворих після хіміотерапії

Харчування онкохворих після хіміотерапії

Традиційно проти ракових пухлин застосовують лікування хіміотерапією. Часто трапляється так, що курс хіміотерапії негативно позначається на шлунково-кишковому тракті. Тому важливо знати, яким має бути харчування після хіміотерапії.

Зміст статті:

Одним з негативних ефектів після проходження хіміотерапії є зміни смаків, відраза до їжі, нудота, все це призводить до того, що людина в принципі відмовляється від їжі. Цього допустити не можна. Потрібно ретельно вибирати продукти, адже харчування після хіміотерапії має бути особливо повноцінним.

Важливість правильної дієти

Відновлення хворих після курсу опромінення безпосередньо залежить від ідеально збалансованої дієти. Завдяки такій дієті, хворим легше переносити побічні ефекти, пов’язані з курсом опромінення.

Якщо у хворих немає проблем з травним трактом, в порядку печінка і підшлункова залоза, то дієта повинна нести в собі кілька груп продуктів: овочі і фрукти, молочне, каші, хліб і білки.

Кожен день пацієнт повинен вживати продукти з усіх представлених груп. Це правило діє для всіх людей, які переживають відновлення після опромінення. Але відповідаючи на питання, як харчуватися, потрібно відштовхуватися ще і від того, який саме орган був вражений раком.

Дієта при раку молочної залози

Рак молочної залози відрізняється особливим місцем у статистиці новоутворень. Він зустрічається дуже часто.

Жінки, які переживають або вже пройшли курс опромінення при раку молочної залози, повинні дотримуватися таких принципів в їжі:

  • Для відновлення після раку молочної залози важливо, щоб у раціоні було не більше 15-20% жиру. Причому жири повинні бути рослинного походження. Краще нехай це будуть нерафіновані, недезодорированние олії холодного віджиму (лляна, оливкова);
  • Не більше 20% при раку молочної залози у раціоні повинно бути білкової їжі;
  • 70-80% вашого раціону має припадати на сирі овочі і фрукти;
  • При раку молочної залози важливо викреслити зі свого списку продуктів тваринну їжу, цукор, тваринний жир;
  • Видаліть непотрібні продукти, це рафіновані і консервовані;
  • Корисним буде при раку молочної залози поєднувати зелені овочі з зерновими культурами, таким чином, ви напитаете організм якісним білком.

Такий режим харчування при раку молочної залози збагатить організм додатковими силами, внаслідок чого він набагато швидше відновитися від опромінення. Практикуючи такий режим харчування постійно, ви знижуєте ризик повернення раку молочної залози.

Дієта при раку яєчників

Рак яєчників є жіночим діагнозом. Але сьогодні онкологія яєчників досить успішно лікується, особливо при ранній діагностиці. Допоможе цьому і раціональне харчування. Потрібно розглядати продукти, які особливо корисні для жіночого організму.

Ось ці продукти:

  • Надзвичайно корисні для жінок, а тим більше для тих, хто переніс онкологію яєчників, всі види капусти;
  • Під час і після лікування раку яєчників збагачуйте свій раціон морської нежирної рибою;
  • Часте вживання зелених овочів у свіжому вигляді прискорить відновлення після лікування онкології яєчників;
  • Більше їжте овочів, які вирощені в природних умовах, а не тепличних, це гарбуз, буряк, ріпа, морква.

Потрібно бути готовим до того, що після лікування онкології яєчників вам в принципі не захочеться їсти. Як вже описувалося вище, це побічний ефект від опромінення. Але не можна піддаватися слабкості. Після операції в області яєчників, хіміотерапії організму особливо потрібні сили. Зверніть особливу увагу на буряк, вона відмінно очищає кров, а це те, що потрібно для відновлення після лікування онкології, в тому числі і яєчників.

Дієта при раку легенів

Не існує якихось особливих режимів живлення для онкохворих, зокрема для тих, у кого виявили новоутворення в легенях. Є тільки рекомендації по збалансованому харчуванню. Але на відміну від хворих на рак молочної залози, пацієнтам з раком легенів можна більше додати в свій раціон білкову їжу. Це може бути варене або оброблене на пару м’ясо птиці, горіхи, свіжий сир. Амінокислоти, що знаходяться в м’ясі, додадуть сил пацієнтам з раком легенів, підвищиться загальна засвоюваність організмом корисних речовин.

Трапляється, що в онкохворих, у тому числі якщо ракові клітини знаходяться в легенях, проявляється неприязнь до м’яса, вони відзначають металевий присмак після його вживання. В цьому випадку хворим можна порадити їсти м’ясо з соусами. Але важливо, щоб це були не гострі соуси. Гострі приправи і соуси заборонені для всіх онкохворих, і для хворих на рак легень теж. Такі приправи негативно впливають на відновлення здоров’я після лікування.

Харчування для людей, які пережили лікування новоутворень в легенях, має бути різноманітним і висококалорійним. Необхідно також не забувати про вживання чистої води, щоб з легких і всього організму вчасно виводилися ліки. Тим, хто пішов лікування раку легенів, також важливо уникати жорстких дієт.

Дієта після хіміотерапії при лімфомі

Лімфома являє собою ракове захворювання. За статистикою, воно також зустрічається серед онкохворих досить часто. Доброю новиною є те, що смертність від цього захворювання досить низька, його значно простіше перемогти.

При лімфомі також призначається курс хіміотерапії, далі слід відновлення організму, яке також включається збалансований режим харчування.

Цей режим включає в себе такі правила:

  • Харчування повинно бути збалансованим, в день потрібно харчуватися кілька разів маленькими порціями;
  • Викресліть зі списків свого раціону шкідливі бесползение продукти: солодощі, фаст-фуд, консерви;
  • Для підвищення апетиту при лімфомі вживайте перед їжею сік з журавлини, який розведений водою;
  • Повністю виключіть алкоголь, єдине, що можна собі дозволити, – це сухе червоне вино.

Дієта при раку шлунка

Трапляється, що рак шлунка діагностують на дуже пізній стадії. В цьому випадку хворим буває показана гастректомія. Це операція є повним видаленням шлунка та його лімфатичних вузлів. В даному випадку пацієнт позбавляється шлунка як органу, який механічно і хімічно переробляє їжу.

Після повного видалення шлунка у пацієнтів може зустрічатися такий синдром, як занедбаність того, чим наповнена тонка кишка, в стравохід, після чого відбувається подразнення стравоходу. Цей процес в медицині називають синдромом рефлюксу-езофагіту. Щоб звести до мінімуму прояв цього синдрому, потрібно акуратно вживати такі продукти: жирна їжа, фрукти та молоко.

Також після абсолютного видалення шлунка у хворих спостерігається тенденція до активного схуднення, погане самопочуття. Тому тим, хто переніс видалення шлунка, дуже важливо дотримуватися дієти.

Вся їжа повинна бути відварити або приготована на пару. Їсти потрібно часто і потроху. При кожному прийомі їжі потрібно пити слабкий розчин соляної або лимонної кислоти. Пацієнтам, які втратили шлунка, дуже важливо ретельно пережовувати їжу. Харчування має бути збагачене корисними білками.

Реабілітація людей після абсолютного видалення шлунка відбувається приблизно по закінченню одного року.