Онкологія

Дієта і лікувальне харчування при раку шлунка і після його видалення

Дієта і лікувальне харчування при раку шлунка і після його видалення

Рак шлунка — це важке онкологічне захворювання, пов’язане з утворенням однієї або декількох ракових пухлин на поверхні слизової оболонки.

Зміст статті:

Дієта при раку шлунка має дуже важливе значення і відіграє вагому роль у проведенні лікувальних заходів.

Загальні рекомендації з харчування

Апетит хворого на рак завжди знижується. Але потрібно пам’ятати, що організм потребує поживних речовинах і вітамінах. Можна проконсультуватися з лікарем з приводу включення в раціон продуктів, що підвищують апетит.

Їжа, що подається на стіл хворому, повинна бути трохи теплою і подрібненою. Продукти повинні ретельно обробляються. Перевага віддається власне вирощених овочів і фруктів, так як в них міститься мінімальна кількість нітратів, згубно впливають на шлунок.

Харчуватися хворому рекомендується дрібно і в один і той же час. Повинен дотримуватися рівний інтервал між прийомами їжі. Відразу після їжі краще не пити, можна це зробити через годину.

Дієта при раку шлунка передбачає 6-8 разове харчування на добу. Необхідно дотримуватися рекомендованого співвідношення харчових речовин. Як правило, білки мають становити 15% від усього вживаного за день раціону, жири-30%, вуглеводи-55%.

Їжа повинна ретельно пережевиваться. Замість солі можна використовувати деякі трави і спеції, але тільки після схвалення їх лікарем. Меню хворого повинне складатися зі страв, приготованих на пару, зварених або запечених. Необхідно пам’ятати, що раціон повинен назавжди виключити алкоголь.

Продукти, які слід виключити з раціону

При захворюваннях органів травлення, а тим більше при раку доводиться відмовлятися від самого смачного.

Лікувальне харчування при раку шлунка передбачає виключення наступних продуктів:

  • м’ясо і риба жирних сортів;
  • ковбаси та ковбасні вироби;
  • копченості;
  • солодощі і кондитерські вироби;
  • деякі овочі, які сприяють газоутворенню (бобові, капуста, солодкий перець червоний);
  • алкоголь;
  • тютюн;
  • фрукти з високим вмістом кислот (цитрусові, агрус, смородина);
  • свіжі хлібобулочні вироби;
  • консервовані продукти;
  • мариновані продукти;
  • солоні страви;
  • гострі страви;
  • приправи та спеції;
  • будь-які молочні продукти;
  • міцний чай;
  • кислі напої і продукти;
  • кава і какао;
  • газовані води.

Всі вищеперелічені продукти провокують апетит і зайве навантаження на шлунок, особливо після оперативного втручання.

Алкоголь виключається в будь-якому вигляді. Він дуже згубно впливає на перебіг захворювання. Якщо людина до хвороби зловживав нею, то необхідно позбавлятися від цієї згубної звички. Алкоголь в змозі прискорити процес розростання пухлини.

У хворих на рак імунітет сильно знижується, алкоголь сприяє цьому. Якщо немає можливості впорається зі звичкою самостійно, то необхідно звернутися до фахівця. На даний момент існує велика кількість клінік і фахівців, які допоможуть виключити алкоголь з життя назавжди.

Рекомендовані продукти

Після видалення шлунка або його частини фахівці рекомендують дуже строгу дієту протягом трьох місяців. Далі меню розширюється і збагачується білковою їжею, свіжими фруктами і овочами. Необхідно відновлювати апетит.

Дозволяється вживання наступних продуктів:

  • свіжі фрукти та овочі після ретельної обробки, вони не тільки збагачують організм хворого необхідними вітамінами, але і містять протиракові речовини і усувають гнильні процеси в кишечнику;
  • соки з буряка та моркви, які володіють протипухлинною дією;
  • редька чорна, покращує обмінні процеси, апетит і моторику шлунка;
  • можна і потрібно їсти м’ясо і рибу нежирних сортів;
  • вівсянка та інші крупи;
  • можна їсти яйця, приготовані некруто;
  • кисломолочні продукти;
  • можна пити неміцний зелений чай і відвари трав;
  • цикорій;
  • можна вживати хліб, але з сортів борошна грубого помелу.

Харчування після операції

Меню після видалення ракової пухлини повинно відповідати наступним вимогам:

 

  • Щадіння шлунка. Хімічні подразники слизової оболонки шлунка повністю виключаються.
  • Високий вміст в їжі білка.
  • Відсутність або мінімальна кількість жирних продуктів.
  • Прийом напоїв і води не більше 150-200 мілілітрів за один прийом маленькими ковточками.
  • Маленькі порції (кілька столових ложок) за один прийом, до 6-8 разів на добу.
  • Обмеження вуглеводів і грубої клітковини.
  • Збагачення раціону вітамінами.

 

Меню на день

Після видалення шлунка і до операції можна їсти смачну і корисну їжу. Необхідно навчиться поєднувати ці якості. У разі відсутності апетиту, можна підвищувати його деякими продуктами.

Нижче наведено приблизний лікувальний меню хворого на рак шлунка, розраховане на день:

  • Натщесерце: стакан води з соком лимона.
  • Сніданок: 50 грам кефіру з підсушеним шматочком хліба, терта морква.
  • 2-ий сніданок: 30 грам горіхів, буряковий сік.
  • Обід: компот із сухофруктів, відварні овочі, шматочок вареного м’яса кролика, підсушений хліб.
  • Полуденок: цикорій, печиво з борошна грубого помелу.
  • Вечеря: овочевий салат, рис варений, парова рибна котлета.
  • Перед сном: склянка рекомендованої мінеральної води.

Рецепти

Вівсяні парові котлети

Склянка пластівців залити 100 грамами окропу і доводиться до кипіння. Після закипання каструля знімається з вогню, пластівці настоюються трохи менше півгодини. Один бульба картоплі подрібнюємо або натираємо на терці. Подібним чином поступаємо з однією цибулиною, зеленню і зубчиком часнику. Отримана маса ретельно перемішується з вівсяними пластівцями. Формуємо котлети і готуємо їх у пароварці. Страву можна їсти трохи теплим.

Картопля з соєвим соусом

Відварну картоплю в мундирі поміщається у форму для запікання. Подрібнені зелень і часник сиплються зверху. Після картопля змащується кухонна ложкою соєвого соусу і посипається тертим сиром нежирних і твердих сортів. Запікати страву необхідно близько 20 хвилин.

Аналогічним чином можна запікати м’ясо, овочі та рибу. Необхідно лише проконсультуватися з фахівцем про те, яку зелень і спеції можна включити в раціон після видалення пухлини.

Харчування при раку шлунка можна поступово урізноманітнювати, вводячи нові продукти мінімальними порціями і стежачи за реакцією організму.