Онкологія

Харчування при хіміотерапії при раку

Харчування при хіміотерапії при раку

Дотримання збалансованого дієтичного харчування особливо важливо в моменти, коли наш організм бореться з важкими, затяжними або хронічними недугами, такими як рак. Тому харчування при хіміотерапії покликане підвищити опірність нашої імунної системи, щоб як можна швидше налагодити процес відновлення здорових клітин.

Зміст статті:

Лікування раку молочної залози або раку яєчників стає все більш наболілим питанням серед наших жінок. Ця проблема розсовує рік від року вікові рамки і стає актуальним для все більшого числа молодих дівчат.

Основи харчування при ракових захворюваннях

Період, що проходить після будь-якої операції з видалення раку, привносить разом з собою безліч побічних ефектів. Будь-якого пацієнта з пухлиною товстої кишки, рак яєчників або молочної залози, необхідно бути впевненим у тому, що він отримує в достатній кількості необхідні мінеральні речовини з вітамінами.

В той же час звичайний прийом полівітамінів жменями може бути допустимо не в кожному лікувальному випадку при онкології яєчників або раку кишки. Хоча досягти передозування тут навряд чи вдасться, але у випадку з таблетками існують ризики для і без того ослабленій печінки.

Зате є невелика втіха, якщо так можна висловитися, при раку яєчників або молочної залози, як і в інших онкологічних випадках – калорії організму жінки гостро необхідні, так що з метою наповнення енергією можна їсти все, що побажаєте.

Але є і ряд принципових моментів, яких необхідно дотримуватися як після хіміотерапії раку молочної залози або яєчників, так і після оперативного втручання:

  • частка білка в їжі, яку споживає хворий, становить від 10 до 20%;
  • жирів повинно бути не більше 20%, і особливе значення варто віддавати жирам рослинного походження;
  • від 60 до 80 відсотків всіх вступників калорій повинні припадати на частку свіжих фруктів і овочів, що містять в собі багато складних вуглеводів;
  • також необхідно прибрати з раціону при раку товстої кишки і в інших випадках консерви, напівфабрикати і рафіновану продукцію;
  • зменшити кількість цукру і тваринних жирів;
  • для хворих на рак яєчників або молочної залози рекомендується частіше включати в меню бобові і зернові культури.

Які продукти будуть корисними?

При правильному лікуванні раку яєчників або товстої кишки збалансована дієта здатна поліпшити самопочуття і стан хворого, що особливо актуально після проведення у нього операції. Значна кількість щодня споживаної рідини сприяє якісному засвоєнню лікувальної дієти. При недоїданні можуть спостерігатися запаморочення і головний біль, загальна стомлюваність, зниження тонусу, втома, а це впливає на опір захворюванню і шанси на повне одужання.

А тепер подивимося, які продукти харчування корисні при раку молочної залози, яєчників, товстої кишки, завдяки їх здатності очищати кров пацієнта, знижувати холестерин або блокувати метастази:

  • морква, буряк, будь-які салати і соки з них треба вживати щодня;
  • квасоля, вівсяна каша, цибуля, гречка, авокадо, горіхи волоські, риба, оливкова олія сприяють зниженню холестерину;
  • знижують розвиток метастазів раку жирна морська риба, часник, яскраво-жовті і яскраво-зелені овочі, будь-які сорти капусти;
  • проти раку нададуть свій корисний вплив морепродукти і зелений чай, практично будь-які види горіхів, коричневий рис, лляне масло, насіння, помідори і баклажани, гарбуз і редиску, болгарський перець, імбир і будь-яка свіжа зелень.

Від чого варто відмовитися?

При пухлинах молочної залози, яєчників, раку кишки і в інших випадках особливо важливо підвищити опірність організму всякого роду інфекціям. Для цієї мети ми приймаємо вітамін С, яким багата смородина, шипшина, лимон і ряд інших продуктів. Ніколи не буде зайвою дієта з будь-яких свіжих соків, особливо на основі гарбуза, томатів, моркви, апельсинів.

Варто зупинитися на тому, які з продуктів і страв слід виключити з постійного раціону після того, як поставлено такий небезпечний діагноз, як пухлини молочної залози або рак яєчників. Насамперед, язик йде про будь-якої продукції, в складі якої є кофеїн, тобто не тільки каву, але і кока-кола, какао, міцний чай, оскільки вони допомагають розростатися рубцевих тканин.

Обов’язково потрібно позбавитися від нікотинової залежності, а також від вживання алкогольних напоїв всіх сортів. Очищення організму від накопичених отрут, шкідливих речовин і токсинів також служить запорукою надії на одужання від раку, чому сприяє харчування під час хіміотерапії. Після цього можна приступати до насичення його вітамінами і корисними мінералами.

Дієта доктора Ласкіна

Окремої уваги заслуговує дієта для хворих при раку і хіміотерапії, яку розробив і з успіхом застосовував доктор Ласкін. У багатьох випадках після операції вона зупиняла подальший розвиток метастаз, незважаючи на те, що є досить суворої.

З раціону хворого раком потрібно повністю виключити цукор і сіль, а ключовим продуктом є звичайна гречка, із-за чого дієта отримала назву гречаної. Також необхідно вживати якомога більше свіжих фруктів і овочів, горіхів, шипшини, які є постачальниками вітамінів і клітковини, необхідної для організму при раку яєчників, молочної залози, товстої кишки або тонкою.

Саме гречка багата кварцетином – речовиною, яка успішно бореться з хворими на рак клітинами. Правда, варто сказати, що обґрунтованих статистичних даних по одужанню в результаті дієти Ласкіна теж не існує. Багато категорично відмовляються вживати в період лікування раку тільки гречану крупу. Однак випадки поліпшення і навіть повного одужання практикою були зафіксовані.

Основні поняття в харчуванні хворих на рак

Доктор Ласкін виділяє одразу 2 етапи дотримання свого дієтичного комплексу, з яких один вважається більш ліберальним, а інший – більш суворим при раку товстої або тонкої кишки, інших його проявах.

Наводимо ключові принципи цієї дієти:

  • виключати з раціону при раку смажені та варені овочі;
  • випивати щодня не менше 2-х літрів води і чаю;
  • повністю уникати вживання в їжу будь-яких консервів;
  • їсти багато червоних і зелених фруктів і овочів у свіжому вигляді;
  • враховувати кількість споживаної клітковини і харчових волокон.

Замінюйте цукор малими кількостями меду або взагалі сухофруктами. Жирів вживати не більше десятої частини від свого раціону. Щоденне споживання білка звести до 40 грам для жінок і до 60 м для чоловіків.

Тепер наведемо приклади ракового меню, які склав доктор Ласкін для хворих при раку яєчників, молочної залози, кишки або після операції, а також в періоди проходження курсу хіміотерапії:

  1. Перед кожним сніданком – товчений запарені шипшина натщесерце. Пара хлібних скибочок з грубої муки, порція гречаної каші без солі, півсклянки родзинок, зелений чай;
  2. Салат з овочів, трохи відвареного курчати, суп із сочевиці або квасолі.
  3. Овочевий салат, відварний лосось, бобовий суп.
  4. Суп грибний, тушковані овочі, зелений чай.
  5. Жменя горіхів, жменю запаренних сухофруктів, компот.

Що можна приготувати?

Шиповниковая каша вживається кожен день при різних видах раку, зокрема, раку товстої або тонкої кишки і готувати її слід таким чином: взяти 100 грам сухих плодів і перемолоти до стану порошку. Столову ложку суміші залити холодною водою і розбовтати до кашоподібного стану. Можна підсолодити парою крапель меду.

Доктор Ласкін наводить кілька рецептів приготування страв, які можуть бути корисні при різних ракових проявах. 200 грам курячих грудок очищається від шкіри, ріжеться невеликими шматочками, заливають невеликою кількістю води в сковороді і нудиться кілька хвилин. Після чого додається дрібно порізану цибулю, оливкова олія і обсмажується до золотистого кольору. Можна перед готовністю додати ложку меленого імбиру і трохи цедри апельсина.

Для підготовки тушкованих овочів знадобиться взяти по 100 грам різних видів капусти – брюссельської, можна брокколі та савойської. Також взяти перець болгарський, невеликий буряк, пару морквин. Всі без винятку овочі ріжуться і тушкують до повної готовності. Щоб приготувати гречану кашу – візьмемо півсклянки крупи, заллємо парочкою склянок очищеної води і варимо протягом 15-ти хвилин. Додаємо ложку-другу пшеничних висівок і варимо ще 10 хвилин. Перед зняттям з вогню, додаємо ложку оливкової олії.