Всі ми знаємо, яке величезне значення має характер вживаної їжі для життєдіяльності людини. Здорового воно допомагає зберегти правильний обмін і попередити появу багатьох захворювань, а хворому – боротися з порушеннями та їх ускладненнями. У зв’язку з цим, роль харчування при раку не можна применшувати, адже такі хворі мають потребу у великій кількості вітамінів, мікроелементів, клітковини, білка.
Зміст статті:
- Продукти з протираковими властивостями
- Особливості харчування при деяких видах раку та лікуванні
- Рак шлунка
- Рак кишечника
- Рак молочної залози
- Дієта в післяопераційному періоді
- Харчування при хіміотерапії/a>
Здорова людина далеко не завжди замислюється над тим, що він їсть, балуючи себе солодощами, копченими виробами, ковбасами, жирними і смаженими стравами. Магазини пропонують широкий вибір продуктів з консервантами, барвниками, стабілізаторами, підсилювачами смаку і іншими шкідливими компонентами. Між тим, така їжа не тільки не покращує здоров’я, але і сприяє багатьом захворюванням, в числі яких і онкологічна патологія. Якщо профілактика злоякісних пухлин за допомогою харчування багатьом здається неефективним і марним заняттям, то дієта при раку часом має вирішальне значення в процесі лікування захворювання, сприяючи погіршення або ж стабілізації стану хворого. Комусь це може здатися дивним, адже продукти харчування переробляються організмом до більш простих компонентів, з яких потім і будуються нові клітини.
Правильний раціон сприяє підтримці нормального обміну речовин, перешкоджає утворенню вільних радикалів, що надають шкідливу дію на тканини, насичує організм вітамінами, мінералами, волокнами, так необхідними для травної системи. Недарма одним з основних принципів здорового способу життя визнано і здорове харчування, яке покращує протипухлинні властивості імунної системи, що призводить до збільшення фізичної активності, нормалізації ваги і гормонального фону.
В загальних рисах, дієта проти раку повинна включати велика кількість овочів і фруктів, злаків, бобових, клітковини. Роблячи упор на рослинні компоненти, не варто забувати і про м’ясо, воліючи нежирні сорти – телятину, індичку, кролика. Риба, багата поліненасиченими жирними кислотами, морепродукти, містять в достатній кількості йод, а також необхідні організму. Першим кроком на шляху до такого харчування має бути відмова від продуктів, завідомо містять канцерогени або такими є: фаст-фуд, ковбаси, копчені м’ясо і риба, чіпси, газовані напої, різні напівфабрикати, кондитерські вироби і т. д.
У хворих злоякісними новоутвореннями істотно порушується обмін речовин, пухлина споживає велику кількість глюкози, вітамінів, білка, виділяючи в кров токсичні продукти обміну і закисляя навколишній простір. Все це супроводжується інтоксикацією, втратою ваги, сильною слабкістю. Якщо захворювання протікає з кровотечею, то з’являються ознаки анемії і кисневого голодування тканин, що ще більше погіршує стан пацієнта. Заповнити відсутні калорії, кілограми ваги і життєво необхідні для метаболізму речовини і покликана спеціальна дієта для пацієнтів онкологічного профілю.
Особливість харчування хворого на рак полягає в тому, що при необхідності відмови від багатьох продуктів, потрібно, тим не менш, забезпечити пацієнта достатньою кількістю калорій і поживних речовин, що при деяких пухлинах (шлунка, кишечника, гортані, порожнини рота) зробити досить проблематично. У таких випадках, крім повноцінного раціону, вдаються і до інфузійного або з допомогою зонда введення додаткових сумішей і речовин.
Якщо стан травної системи хворого на рак дозволяє, то в раціоні повинні бути легкодоступні вуглеводи у вигляді меду, солодких кремів, горіхів, сухофруктів, печива або шоколаду. Важливе значення має і привабливість їжі, оскільки на тлі пухлинної інтоксикації або в процесі лікування багато пацієнтів скаржаться на зниження або навіть відсутність апетиту. У таких випадках на допомогу приходять різні приправи, запашні трави, соуси. Гвоздика, м’ята, кориця, перець, петрушка, кріп, кмин, імбир, куркума і безліч інших смачних і корисних природних добавок здатні значно «перетворити» смак самого звичайного і нічим не привабливого страви. До того ж, приправи не тільки покращують смак, але і стимулюють виділення травних соків, покращуючи, таким чином, перетравлювання їжі.
Продукти з протираковими властивостями
Багаторічні спостереження, що включають досвід дієтологів, онкологів і самих хворих говорять про те, що є харчові продукти, що перешкоджають розвитку і прогресування пухлини. Спираючись на такі дані, вчені досліджували хімічний склад деяких з них і встановили, що, дійсно, в них містяться речовини з вираженими антиоксидантними, протираковими і навіть імуностимулюючими властивостями. Правильний раціон не тільки може служити профілактикою раку, але і дати онкохворим додатковий шанс на одужання.
До групи продуктів, що перешкоджають злоякісних пухлин, можна віднести:
- Часник і цибулю;
- Томати;
- Брокколі та інші овочі сімейства хрестоцвітих;
- Зелений і, меншою мірою, чорний чай;
- Ягоди, фрукти, виноград;
- Соя, бобові і злаки;
- Деякі сорти риби.
Часник здавна відомий своїми корисними властивостями в боротьбі з різними захворюваннями. Він має виражену протимікробну дію, а також здатний посилювати активність лімфоцитів і макрофагів завдяки вмісту в ньому фітонцидам. Дослідження вчених з різних країн дозволили виділити в ньому речовину (диаллилсульфид), допомагає в боротьбі зі злоякісними новоутвореннями, зокрема, рак простати, шлунку, кишечнику, шкіри. У дослідженнях на мишах було помічено, що часник ефективніше при раку сечового міхура, чим БЦЖ-терапія.
Для досягнення позитивного ефекту рекомендується з’їдати щодня великий зубчик часнику, але слід бути уважними: можливо посилення активності шлунково-кишкового тракту, поява болю в животі і навіть блювання. Зважаючи деяких антикоагулянтних властивостей не слід захоплюватися часником і пацієнтам з порушеннями згортання крові, при прийомі препаратів, що розріджують кров, перед хірургічними втручаннями.
Цибуля володіє схожими властивостями щодо пухлин, але трохи менш вираженими, він також корисний в якості добавки до різних страв.
Відносно недавно були відкриті протипухлинні властивості томатів. Було встановлено, що в них міститься лікопен має потужну антиоксидантну дію. Більш того, потрапляючи в організм, він не перетворюється у вітамін А на відміну від бета-каротинів, присутніх у великій кількості в моркві та інших «червоних» овочах і фруктах.
Лікопен не тільки стимулює антиоксидантні властивості організму, але і перешкоджає зменшенню зростання вже наявних пухлин. Дослідження показали, що вживання томатів в сирому вигляді, а також у вигляді соку або пасти, призводить до зменшення розмірів окремих видів неоплазій, таких як рак простати, легенів, молочної залози. У чоловіків, що брали участь в дослідженнях американських вчених, було виявлено значне зниження концентрації простатспецифічного антигену, що є маркером активності пухлини простати. У профілактичних цілях томати ефективні при високому ризику раку шийки матки, підшлункової залози, кишечника.
Вживання томатів не супроводжується ніякими побічними реакціями при умові хорошої якості використовуваних овочів (відсутність нітратів та інших пестицидів), а для досягнення профілактичного ефекту дієтологи рекомендують випивати, принаймні, раз на тиждень склянку томатного соку.
Броколі містить у своєму складі відразу кілька речовин, що мають протипухлинний ефект – сульфорафан, лютеїн, індол-3-карбінол. Дослідження протиракових властивостей цієї рослини проводилися на лабораторних тваринах, а також були обстежені пацієнти з онкопатологією, які вживали його регулярно. В результаті вчені встановили ефективність брокколі при раку легенів, сечового міхура, простати і молочної залози. Спільні спостереження дослідників з Америки і Китаю показали, що ризик раку легені при регулярному вживанні брокколі за 10-річний період знижується практично на третину, а у чоловіків, съедавших не менше 300 г броколі в тиждень, ймовірність пухлини сечового міхура зменшується майже наполовину.
Важливо, що особливо хороший результат можна отримати при використанні в їжу молодих качанів цієї капусти, але готувати їх на пару або відварювати короткий проміжок часу. Багато дієтологів радять одночасно вживати брокколі і томати, посилюючи, таким чином, корисні властивості цих овочів. Однак слід враховувати, що велика кількість клітковини сприяє газоутворенню і навіть діареї, тому особам, у яких є проблеми з кишечником, краще не захоплюватися надмірною кількістю капусти брокколі.
Інші рослини сімейства хрестоцвітних (білокачанна і кольорова капуста, крес-салат) також володіють схожими властивостями, відрізняються прекрасним смаком і нешкідливістю навіть при частому вживанні у великих кількостях. Так, білокачанна капуста здатна нормалізувати рівень естрогенів, тим самим перешкоджаючи виникненню раку молочної залози і простати. При наявності передракових процесів в шийці матки (дисплазія), що містяться в капусті компоненти стимулюють регрес небезпечних змін епітелію. Крім корисних якостей, білокачанна капуста доступна всім круглий рік, тому вживати її можна постійно і стільки, скільки приймає організм.
Зелений чай дуже корисний для профілактики і боротьби з раком завдяки вмісту в ньому поліфенолам, надають виражений антиоксидантний ефект. Схожу дію, але дещо більш слабке, можна отримати при вживанні чорного чаю. Блокуючи шкідливу дію вільних радикалів, чай посилює протипухлинну активність організму, перешкоджає прогресуванню наявних новоутворень за рахунок зниження інтенсивності росту кровоносних судин в них. Традиції чаювання широко поширені в Китаї, Японії і багатьох країнах Азії, тому місцеві жителі за статистикою рідше хворіють на рак підшлункової залози, грудей, простати і стравоходу.
Для досягнення позитивного ефекту необхідно випивати не менше трьох чашок зеленого чаю в день, але тим, у кого є проблеми з серцем (аритмії) або органами травлення, а також вагітним жінкам і годуючим мамам не слід надмірно захоплюватися чаєм.
Ягоди, фрукти, виноград містять не тільки велику кількість вітаміну С, але і інші дуже корисні компоненти. Вживання полуниці, малини, чорниці, цитрусових, персиків піде на користь не тільки з метою профілактики раку, але і хворим злоякісними пухлинами.
У винограді (особливо в шкірці і кісточках) було виявлено речовина ресвератрол, протиракова активність якого вивчається вченими різних країн. У дослідах на щурах було встановлено, що ресвератрол має антиоксидантну дію, а також перешкоджає появі генетичних мутацій у клітинах. Беручи участь в біохімічних процесах, що це речовина блокує розвиток запальних процесів, часто є і причиною, і наслідком пухлин одночасно.
Можна зустріти рекомендації, згідно з яким прийом невеликих доз сухого червоного вина перешкоджає раку, але не варто забувати, що надмірне захоплення алкогольними напоями спричиняє ймовірність пухлин різних локалізацій. Звичайно, 50 г вина шкоди не завдадуть, але у всьому треба знати міру.
Завдяки містяться у винограді естрогеноподібним речовин, можливе збільшення росту пухлин грудей. Цей факт необхідно враховувати жінок з передраковими процесами і злоякісними новоутвореннями молочної залози.
Соя, бобові і злаки багаті мікроелементами, вітамінами, а також волокнами, які дуже важливі для правильної роботи травної системи. Крім того, вони насичують організм необхідною кількістю калорій і при цьому не викликають ожиріння, яке є одним з факторів ризику злоякісних пухлин. Продукти з сої не тільки володіють протираковими властивостями, але і зменшує вираженість побічних ефектів при проведенні променевої або хіміотерапії.
Риба вважається незамінним компонентом будь-якого повноцінного харчування. Завдяки вмісту в ній омега-3 жирним кислотам, вона нормалізує жировий обмін, перешкоджає появі вільних радикалів та перекисного окиснення у клітинах. Люди, які віддають перевагу рибу жирного м’яса, рідше страждають ожирінням і цукровим діабетом, а ризик рецидивів пухлини при споживанні рибних страв значно нижче.
Крім описаних, благотворну дію надають і інші продукти. Так, мед може бути корисний при раку кишечника і молочної залози за рахунок протизапальної та антиоксидантної дії. Бурі водорості, гриби шиітаке, горіхи, оливкове масло при вживанні в розумних кількостях надають деякий протипухлинний ефект.
Особливості харчування при деяких видах раку та лікуванні
Хворі окремими формами раку потребують спеціального харчування. Особливо це стосується пацієнтів з патологією органів травлення, хворих після хірургічних втручань, при призначенні хіміотерапії.
Рак шлунка
Харчування при раку шлунка укладається на стіл №1 (шлунковий), що виключає гострі, смажені, жирні страви, велика кількість приправ. Перевагу слід віддавати супів, каш, протертого м’яса, різних пюре, фруктів. Слід вилучити з раціону продукти, що підсилюють секрецію шлункового соку (мариновані, кислі овочі, алкоголь, газовані напої). Хворі цією формою раку можуть страждати сильною нудотою, блювотою, відразою до їжі, особливо м’ясної, тому краще пропонувати їм ті продукти, які і безпечні, і хворий сам є згоден.
У випадках хірургічного лікування, дієта при раку шлунка припускає повна відмова від прийому через рот їжі і води на строк від 2 до 6 днів післяопераційного періоду залежно від виду операції, а всі необхідні поживні речовини, воду, білки, вітаміни, інсулін вводяться внутрішньовенно за допомогою крапельниці.
Особливості харчування після видалення шлунка визначає лікуючий лікар, але більшості хворих через кілька днів вже дозволяється приймати рідку їжу, супи, каші, кисломолочні продукти. Приблизно через тиждень після операції пацієнти переводяться на стіл № 1.
Рак кишечника
Дієта при раку кишечника повинна бути добре збалансована за основними поживними речовинами і калорійності, але в той же час всі її компоненти повинні бути легкоперетравлюваними ураженим кишечником. Оскільки у пацієнтів цієї групи високий ризик змін перистальтики з запором або діареєю, порушень всмоктування, то слід дотримуватися деяких правил:
- Дробове харчування – їжу слід приймати 5-6 разів на день невеликими порціями.
- Переважно рослинні продукти, овочі, фрукти, риба та олія. Слід уникати компонентів, що підсилюють газоутворення (виноград, капуста, кондитерські вироби).
- Необхідно виключити алкоголь, газовані напої, велику кількість приправ, цілісне і свіже молоко.
- Страви краще готувати на пару або відварювати, приймати їжу повільно, добре пережовуючи.
Таких же принципів необхідно дотримуватись і хворим на рак печінки, відмовившись від кави, алкоголю, міцних бульйонів, смаженого і жирного, копченостей на користь овочевих страв і нежирних сортів м’яса і риби. В якості солодкого допустимо вживати зефір, пастилу, дуже корисний мед.
Рак молочної залози
Жінкам з раком грудей запропоновані спеціальні рекомендації, що включають деякі групи продуктів, що допомагають боротися з новоутвореннями молочної залози. Крім основної повноцінної дієти, харчування при раку молочної залози передбачає вживання:
- Сої, але потрібно остерігатися генетично модифікованих соєвих продуктів, канцерогенні ефекти яких остаточно не доведено, але й не спростовані переконливими фактами.
- Овочів, що містять каротиноїди – гарбуз, солодкий картопля, морква, шпинат і ін
- Риби, насиченою омега-3 жирними кислотами – лосось, тріска, пікша, палтус, хек.
- Бобових, висівок, злаків.
Дієта в післяопераційному періоді
Особливе значення має харчування хворих після операції з приводу злоякісних пухлин шлунково-кишкового тракту. Так, рекомендується обмеження жирів і легкодоступних вуглеводів, солі, але високий вміст білка переважно рослинного походження. Корисні крупи, висівки, нормалізують перистальтику і перешкоджають запорів, а від рису і макаронних виробів доведеться відмовитися.
Хворим в післяопераційному періоді можна їсти кисломолочні продукти, нежирну рибу, яйця, пити чай і кисіль. З часом, цей список можна розширювати, але алкоголю, смажених і копчених страв, приправ, тортів і тістечок в ньому місця не буде вже ніколи.
При наявності колостоми для відводу калових мас пацієнти повинні дотримуватися хороший питний режим, уникати надлишку в раціоні капусти, бобових, яєць, приправ, яблучного та виноградного соків, горіхів, які можуть викликати надмірне газоутворення і неприємний запах.
У кожному разі рекомендації по дієті індивідуальні, тому перед вживанням тих чи інших продуктів краще проконсультуватися з лікуючим лікарем або дієтологом. Хворі та їх родичі перед випискою отримують відповідні вказівки щодо складу та приготування їжі в домашніх умовах.
Дієта при раку 4 стадії може мати особливості залежно від локалізації новоутворення, але всім хворим необхідно висококалорійне харчування, оскільки пухлина споживає значну кількість енергії, глюкози, вітамінів, амінокислот. Ракова кахексія, або просто виснаження, доля всіх пацієнтів із запущеними формами раку. Крім відмінного харчування, хворим можуть бути призначені додатково вітаміни і мінерали в таблетках, препарати заліза, магнію, селену. Не варто боятися вуглеводів. Багато хто вважає, раз пухлина витрачає велику кількість глюкози, то не варто вживати її зовсім, але необхідно враховувати і енерговитрати організму хворого, тому заповнення його власних потреб є пріоритетним завданням харчування.
Харчування при хіміотерапії
Харчування під час хіміотерапії пов’язане зі значними труднощами. Ні для кого не секрет, що хіміотерапевтичні препарати досить токсичні і викликають масу побічних ефектів, таких як нудота, блювання, різке зниження апетиту, порушення стільця. Спонукати хворого з’їсти сніданок або вечерю в таких умовах здатний хіба що диво. Але харчуватися все-таки треба, дієта дозволить легше перенести лікування, а дотримання деяких умов і хитрощів кулінарії може допомогти цим пацієнтам.
При проведенні хіміотерапії і в перервах між курсами рекомендується вживати продукти з чотирьох груп:
- Білкова.
- Молочна.
- Хліб і крупи.
- Овочі і фрукти.
Раціон пацієнта повинен включати компоненти з кожної групи. Так, білок в організм може надходити з нежирним м’ясом, рибою, яйцями, бобовими, соєю, а вживати їх потрібно не рідше двох разів в день.
Молочні продукти досить різноманітні – кефір, ряжанка, кисле молоко, молоко, сир та вершкове масло. Їх потрібно приймати не менше двох разів на день.
Всілякі каші і хліб дуже корисні і багаті вітамінами групи В, а також легкодоступними вуглеводами, тому їх розподіляють на чотири прийоми протягом дня.
Овочі і фрукти вважаються незамінним компонентом у харчуванні онкохворих. Соки, компоти з сухофруктів, свіжі салати, тушковані овочі вживають до 5 разів на добу.
При зниженні апетиту важливе значення набуває сервіровка столу, зовнішній вигляд страви, прянощі. Якщо немає протипоказань з боку органів шлунково-кишкового тракту, то допускається присутність в раціоні маринованих овочів, кислих соків, солодощів. Їжа повинна бути легко доступною, приймати її бажано невеликими порціями, в теплому вигляді, а під рукою потрібно мати легку закуску у вигляді печива, сухарів, шоколаду.
При проведенні хіміотерапії має сенс збільшити кількість випивається рідини до двох літрів в день, але за умови, що нирки не вражені і добре виводиться сеча. Корисні соки – морквяний, яблучний, буряковий, малиновий.
Якщо хворого турбують нудота і блювота, то необхідно обмежити вживання молока, занадто солодких і жирних продуктів. Доцільно робити дихальну гімнастику, є маленькими порціями і не запивати їжу великою кількістю води, щоб шлунок не переполнялся зайве. Слід відмовитися від прянощів, продуктів з сильним смаком і запахом, а безпосередньо перед введенням хіміопрепаратів краще взагалі не приймати їжу.
Нерідко хіміотерапії супроводжує діарея, оскільки ніжна слизова шлунково-кишкового тракту дуже чутлива до такого лікування. При цьому рекомендується максимально щадна дієта, що складається з протертих нежирних страв, великої кількості рідини. Нормалізації стільця сприяють рис, сухарі, киселі, картопляне пюре, банани. Слід виключити з раціону молоко, випічку, бобові.
Незважаючи на всю корисність і ефективність багатьох продуктів, лікування раку харчуванням в ізольованому вигляді неприпустимо. Всі перераховані рекомендації стосуються пацієнтів, які звернулися до онколога, перенесли або готуються до операції, проходять курси хіміотерапії або опромінення. Без допомоги фахівця жодна дієта не здатна вилікувати від злоякісної пухлини.
Не вщухають суперечки щодо так званих ощелачівающіх продуктів і їх ролі в лікуванні раку. Відомо, що процеси метаболізму в пухлини сприяють закислению її та оточуючих тканин, а прихильники дієти з ощелачиванием організму стверджують, що відновлення кислотно-основної рівноваги ліквідує дисбаланс, знижує вплив кислих продуктів обміну і посилює оксигенацію тканин. Так це чи ні, ученим ще належить вивчити, а список лужних продуктів включає зелень, овочі, фрукти, кисломолочні напої, лужну мінеральну воду. У будь-якому випадку, ці компоненти корисні при раку незалежно від того, чи змінюють вони рН середовища, тому дотримання такої дієти шкоди не завдасть за умови її повноцінності по основним поживним речовин.
***
На закінчення хотілося б відзначити, що навіть сама, здавалося б, правильна і ефективна дієта – не панацея від злоякісної пухлини, а користь вона принесе тільки при лікуванні у фахівця-онколога і дотриманні всіх його рекомендацій, в тому числі – щодо харчування. Ведіть здоровий спосіб життя, харчуйтеся правильно, більше рухайтеся і отримуйте позитивні емоції, тоді небезпечні захворювання будуть обходити стороною.