В останні 100 років у людства дуже сильно змінилося харчування. Це в більшості випадків негативно відображається на здоров’ї. Порушується кислотно-лужний баланс, що створює сприятливу сферу для розвитку хвороб. Виникнення раку, зниження імунітету, відкладення каменів у нирках – лише мала частина недуг, що виникають в умовах постійного ацидозу.
Зміст статті:
- Трохи теорії про лужності і кислотності
- Зміни в здоров’ї при зрушенні балансу
- Рак і лужне середовище організму
- ТОП-7 продуктів для підтримки лужного балансу
- Готуємо смакоту з лужних продуктів
- Кислотні і лужні продукти
Лужні продукти харчування допоможуть відновити природний баланс і усунуть недуги, пов’язані з закисленностью. Вміле поєднання інгредієнтів в раціоні дозволить чудово себе почувати і не відчувати голод.
Трохи теорії про лужності і кислотності
Кожна речовина можна охарактеризувати за показником рН. Він говорить про те, як змінюється електричний опір між позитивними і негативними іонами. Перша група дає кислу реакцію, друга – лужну.
Вчені взяли умовне числове позначення для даного показника. Якщо рН дорівнює 7, то нейтральна середовище. Зсув рН в меншу сторону говорить про окисленні, у велику – про вилужуванні.
Оптимальний рівень лугу в організмі – 7,4. Нижня межа дорівнює 7,36, верхній – 7,44. Якщо вийти за ці межі, то в тканинах будуть спостерігатися патологічні зміни. Багато в чому показник залежить від того, що ви їсте. Кожен продукт, розщеплюючись на молекули, змінює середовище всередині організму.
У раціоні здорової людини повинні бути і кислі інгредієнти (50%), і лужні (50%). При окремих захворюваннях баланс зміщується в співвідношенні 20х80 % відповідно. Список продуктів і їх здатності коригувати рН ми наведемо в кінці статті.
Зміни в здоров’ї при зрушенні балансу
Закислення в організмі немов запрошує в гості практично всі відомі недуги. Неправильне харчування, яке практикується роками, повільно, але впевнено витягає життя кожної клітинки.
Кислотні продукти нейтралізують луг і призводять до таких наслідків:
- Страждає скелет. Організм починає використовувати свої резерви для ощелачіванія і вивільняє магній і кальцій. Ці мінерали вимивається з кісток, що призводить до виникнення остеопорозу.
- У мозок надходить сигнал про нестачу кальцію, тому в крові підвищується його кількість. Але він не відправляється назад в кості, а найчастіше відкладається на їх поверхні, в нирках і жовчному міхурі.
- Виникають жіночі захворювання (кісти, полікістоз яєчників, доброякісні кісти грудей).
- Спостерігаються помутніння кришталика і розвиток катаракти.
- Прогресують серцево-судинні захворювання, змінюється кров, на порядок підвищується ризик виникнення раку.
- Постійний ацидоз призводить до гіпофункції щитовидної залози, тривожності, безсоння, низькому артеріальному тиску, набряків.
- Кислотні продукти провокують біль у м’язах і хронічну втому, яка проявляється вже в молодому віці.
- Руйнується зубна емаль.
- Прискорюються процеси старіння, сповільнюється метаболізм, виходять з ладу внутрішні органи, знижується активність ферментів.
Нормалізація лужного балансу призводить до усунення патологій. Продукти, що дають кислу реакцію, не варто виключати з раціону, але необхідно стежити за їх кількістю.
Рак і лужне середовище організму
Кислі продукти посилюють перебіг раку. У 1932 році вчений Отто Варбург зробив відкриття, гідне Нобелівської премії. Він встановив пряму залежність розвитку онкологічних захворювань від рівня закислення організму.
Клітини цієї недуги живуть тільки в середовищі з рН нижче 7, якщо показник підвищується, то призводить до олужненню, то патогенні елементи вмирають через 3 години.
Існує думка, що шляхом ощелачіванія організму можна вилікуватися від раку. Але традиційна медицина не поділяє це висловлювання і вважає, що самолікування може погіршити ситуацію.
Проте вживання продуктів, що мають лужну реакцію, разом з основною терапією прискорить лікування і знизить ймовірність рецидиву. Якщо здорова людина буде підтримувати оптимальний для організму рН, він зведе до нуля ризик виникнення раку.
ТОП-7 продуктів для підтримки лужного балансу
Ми наведемо список продуктів-лідерів, які швидко нормалізують рН.
До них відносяться:
- Лимони.
Вони хоч і кислі на смак, але дають лужну реакцію. Представники нетрадиційної медицини вважають, що цитрус сильніше хіміотерапії в 10 тисяч разів. Аюрведа говорить, що якщо щодня вживати лимонний сік або з’їдати фрукт, то ніякі хвороби не страшні. Тільки цукор додавати не можна! - Зелень.
Кріп, петрушка, крес-салат та інші не тільки зсунутий баланс в потрібну сторону, але і наситять великою кількістю мінералів, антиоксидантів, вітамінів і фітохімічних компонентів. - Коренеплоди – хрін, ріпа, редис, морква, буряк і бруква нейтралізують підвищену кислотність і налагодять процеси травлення.
- Селера і огірки.
Це одні з найбільш лужних продуктів. - Часник.
Володіє антибактеріальними та протигрибковими властивостями, підтримує імунітет і відновлює оптимальний лужний баланс. - Хрестоцвіті – білокачанна, цвітна, брюссельська капуста, брокколі.
- Авокадо – один з лідерів за вмістом жирних кислот рослинного походження, є джерелом вітамінів і амінокислот. Швидко нормалізує рН.
Щодня вживайте хоча б один з цих продуктів, і ви забудете про нездужаннях і не дізнаєтеся, що таке важкі хвороби.
Готуємо смакоту з лужних продуктів
Далеко не всі люблять продукти, які увійшли до сімки лідерів. Але на щастя для нас всіх, існують рецепти, які зроблять життя трішечки яскравішим. Наприклад, фруктовий салат з яблук, стиглих бананів, винограду, персиків і інших інгредієнтів, заправлених нежирним йогуртом (підбирайте складу за таблицею, наведеною в кінці).
Звичайний салат з помідорів, огірків, солодкого перцю і зелені, политий рослинним або оливковою олією з легкістю засвоїться в організмі і додасть сил. Схожі рецепти з використанням різних овочів крім того, що приведуть рН в норму, ще й посприяють схудненню.
У мережі наведено різноманітні рецепти лужних бульйонів. Ми розповімо про найпопулярнішому. Для приготування страви потрібно:
- по 2 частини шпинату і брокколі,
- 3 частини селери,
- 2 частини червоного картоплі,
- 1 невеликий цукіні,
- 2 літри води.
Овочі нарізати на дрібні шматочки, позначити їх у холодну воду і довести до кипіння, накривши кришкою. Потім на маленькому вогні варити близько 20-30 хвилин. Після варіння процідити. Або ще варіант – зробити в блендері крем-суп. Бульйон буде придатним в їжу протягом 3 днів.
Кислотні і лужні продукти
Настала черга розглянути конкретні продукти харчування. Таблиця показує здатність окремого інгредієнта підвищувати або знижувати рН.
Умовні позначення:
- + — слабкий вплив продукту на рН;
- + + — середнє вплив продукту;
- + + + — сильний вплив продукту;
- + + + + — дуже сильний вплив продукту.