Рак шлунка — це важке онкологічне захворювання, пов’язане з утворенням однієї або декількох ракових пухлин на поверхні слизової оболонки.
Зміст статті:
- Загальні рекомендації з харчування
- Продукти, які слід виключити з раціону
- Рекомендовані продукти
- Харчування після операції
- Меню на день
Дієта при раку шлунка має дуже важливе значення і відіграє вагому роль у проведенні лікувальних заходів.
Загальні рекомендації з харчування
Апетит хворого на рак завжди знижується. Але потрібно пам’ятати, що організм потребує поживних речовинах і вітамінах. Можна проконсультуватися з лікарем з приводу включення в раціон продуктів, що підвищують апетит.
Їжа, що подається на стіл хворому, повинна бути трохи теплою і подрібненою. Продукти повинні ретельно обробляються. Перевага віддається власне вирощених овочів і фруктів, так як в них міститься мінімальна кількість нітратів, згубно впливають на шлунок.
Харчуватися хворому рекомендується дрібно і в один і той же час. Повинен дотримуватися рівний інтервал між прийомами їжі. Відразу після їжі краще не пити, можна це зробити через годину.
Дієта при раку шлунка передбачає 6-8 разове харчування на добу. Необхідно дотримуватися рекомендованого співвідношення харчових речовин. Як правило, білки мають становити 15% від усього вживаного за день раціону, жири-30%, вуглеводи-55%.
Їжа повинна ретельно пережевиваться. Замість солі можна використовувати деякі трави і спеції, але тільки після схвалення їх лікарем. Меню хворого повинне складатися зі страв, приготованих на пару, зварених або запечених. Необхідно пам’ятати, що раціон повинен назавжди виключити алкоголь.
Продукти, які слід виключити з раціону
При захворюваннях органів травлення, а тим більше при раку доводиться відмовлятися від самого смачного.
Лікувальне харчування при раку шлунка передбачає виключення наступних продуктів:
- м’ясо і риба жирних сортів;
- ковбаси та ковбасні вироби;
- копченості;
- солодощі і кондитерські вироби;
- деякі овочі, які сприяють газоутворенню (бобові, капуста, солодкий перець червоний);
- алкоголь;
- тютюн;
- фрукти з високим вмістом кислот (цитрусові, агрус, смородина);
- свіжі хлібобулочні вироби;
- консервовані продукти;
- мариновані продукти;
- солоні страви;
- гострі страви;
- приправи та спеції;
- будь-які молочні продукти;
- міцний чай;
- кислі напої і продукти;
- кава і какао;
- газовані води.
Всі вищеперелічені продукти провокують апетит і зайве навантаження на шлунок, особливо після оперативного втручання.
Алкоголь виключається в будь-якому вигляді. Він дуже згубно впливає на перебіг захворювання. Якщо людина до хвороби зловживав нею, то необхідно позбавлятися від цієї згубної звички. Алкоголь в змозі прискорити процес розростання пухлини.
У хворих на рак імунітет сильно знижується, алкоголь сприяє цьому. Якщо немає можливості впорається зі звичкою самостійно, то необхідно звернутися до фахівця. На даний момент існує велика кількість клінік і фахівців, які допоможуть виключити алкоголь з життя назавжди.
Рекомендовані продукти
Після видалення шлунка або його частини фахівці рекомендують дуже строгу дієту протягом трьох місяців. Далі меню розширюється і збагачується білковою їжею, свіжими фруктами і овочами. Необхідно відновлювати апетит.
Дозволяється вживання наступних продуктів:
- свіжі фрукти та овочі після ретельної обробки, вони не тільки збагачують організм хворого необхідними вітамінами, але і містять протиракові речовини і усувають гнильні процеси в кишечнику;
- соки з буряка та моркви, які володіють протипухлинною дією;
- редька чорна, покращує обмінні процеси, апетит і моторику шлунка;
- можна і потрібно їсти м’ясо і рибу нежирних сортів;
- вівсянка та інші крупи;
- можна їсти яйця, приготовані некруто;
- кисломолочні продукти;
- можна пити неміцний зелений чай і відвари трав;
- цикорій;
- можна вживати хліб, але з сортів борошна грубого помелу.
Харчування після операції
Меню після видалення ракової пухлини повинно відповідати наступним вимогам:
- Щадіння шлунка. Хімічні подразники слизової оболонки шлунка повністю виключаються.
- Високий вміст в їжі білка.
- Відсутність або мінімальна кількість жирних продуктів.
- Прийом напоїв і води не більше 150-200 мілілітрів за один прийом маленькими ковточками.
- Маленькі порції (кілька столових ложок) за один прийом, до 6-8 разів на добу.
- Обмеження вуглеводів і грубої клітковини.
- Збагачення раціону вітамінами.
Меню на день
Після видалення шлунка і до операції можна їсти смачну і корисну їжу. Необхідно навчиться поєднувати ці якості. У разі відсутності апетиту, можна підвищувати його деякими продуктами.
Нижче наведено приблизний лікувальний меню хворого на рак шлунка, розраховане на день:
- Натщесерце: стакан води з соком лимона.
- Сніданок: 50 грам кефіру з підсушеним шматочком хліба, терта морква.
- 2-ий сніданок: 30 грам горіхів, буряковий сік.
- Обід: компот із сухофруктів, відварні овочі, шматочок вареного м’яса кролика, підсушений хліб.
- Полуденок: цикорій, печиво з борошна грубого помелу.
- Вечеря: овочевий салат, рис варений, парова рибна котлета.
- Перед сном: склянка рекомендованої мінеральної води.
Рецепти
Вівсяні парові котлети
Склянка пластівців залити 100 грамами окропу і доводиться до кипіння. Після закипання каструля знімається з вогню, пластівці настоюються трохи менше півгодини. Один бульба картоплі подрібнюємо або натираємо на терці. Подібним чином поступаємо з однією цибулиною, зеленню і зубчиком часнику. Отримана маса ретельно перемішується з вівсяними пластівцями. Формуємо котлети і готуємо їх у пароварці. Страву можна їсти трохи теплим.
Картопля з соєвим соусом
Відварну картоплю в мундирі поміщається у форму для запікання. Подрібнені зелень і часник сиплються зверху. Після картопля змащується кухонна ложкою соєвого соусу і посипається тертим сиром нежирних і твердих сортів. Запікати страву необхідно близько 20 хвилин.
Аналогічним чином можна запікати м’ясо, овочі та рибу. Необхідно лише проконсультуватися з фахівцем про те, яку зелень і спеції можна включити в раціон після видалення пухлини.
Харчування при раку шлунка можна поступово урізноманітнювати, вводячи нові продукти мінімальними порціями і стежачи за реакцією організму.